Paella on Hispaania riisiroog, mis on tõusnud rahvusroa staatusse. Selle valmistamiseks ja serveerimiseks kasutatakse suurt, lamedat, kahe käepidemega valurauast panni. Paella retsepte on lugematul arvul ning kaht täpselt ühesugust vist ei leiagi.
Paella sünni- ja kodukohaks peetakse Valenciat ning muidugi peavad valentslased ainsaks õigeks paellaks paellaValencianat. See maailmakuulus roog peab kohalike arvates sisaldama peale riisi ilmtingimata ka kana-, küüliku- ja lambaliha, krabilakkasid, tomatit, paprikat, artishokki ja herneid. Muud paellad nii rikkalikud pole, kuigi enamasti leidub neis siiski vähemalt kaht erinevat liha, peale selle kala ja/või mereande ja köögivilja. Paella maitsebukett võib olla kas mahe või ka väga põletav.
Paella valmistamine toimub Hispaanias ikka ja ainult elaval, eelistatavalt puutulel, kuid hea paella saab ka gaasi- või elektripliidil. Täiesti vältimatu on aga suur pann, milleks võib olla ka wokpann.
Toiduainete järjekord. Kõigepealt praetakse pannil liha ja sibul, seejärel lisatakse kuumutamist vajavad maitseained ja riis ning küpsemisjärjekorras ka köögivili. Mereannid lisatakse viimasena, pärast seda kuumutatakse rooga väga ettevaatlikult ega segata enam.
Paella ülejääki säilitage kinnikaetult külmkapis ja serveerige külma salatina. Ülessoojendatud paella on pettumus, mida oleks parem vältida.